Restaurering

Ikke demonter bilen

Det har kanskje noe med psykologi å gjøre, mange vil gjerne demontere bilen fullstendig for å ta karosseriet først, for deretter å pusse opp delene etter hvert som de monteres. Dette er feil nummer en. Det som veldig ofte skjer, er at man ikke får tid, mister motet og gir opp. Det er vanskelig å selge en bil i deler, og heller ikke så hyggelig å ta over. Det er varierende hvor mange bilder som er tatt og hvor godt delene er merket og lagret i system. Vi anbefaler heller å restaurere bilen del for del etter hvert som man tar delene av bilen, for deretter å ta karosseriet.

Ikke over restaurer

Det er vanlig at man vil ha bilen til å se ut som ny og kanskje enda finere. Mye nostalgi og historie går da tapt. De fleste kjøper ikke like gjerne replika antikviteter som originale. Så hvorfor skal man da lage et replikainteriør istedenfor å kjenne på lukten og synet av originalt setetrekk, selv om det er falmet og har et hull? En originallakk har ofte en fin patina. Om det finnes en bulk og litt rust kan man kanskje la det være, eller prøve å gjøre en “tidsriktig” reparasjon? En sikker og driftssikker bil hvor alt virker som det skal, og som tas vare på slik at fremtidige generasjoner også kan ha glede av den, bør kanskje ha første prioritet? Når verneverdige hus og annet restaureres er det viktig å ta vare på mest mulig av det originale selv om det betyr en blanding av gammelt og nytt treverk. Denne holdningen, kunnskapen og kulturen kan kanskje lære oss noe.

Ikke lag unødige huller

Skal du ha stereo bør både den og høyttalerne være originale eller tidsriktig. Ha heller en batteriradio i baksetet så du ikke lager unødige hull i det originale interiøret.

Bruk tidsriktig nummer

Kjøper du en importert bil kan det være fristende med et lavt nummer, rundt nummer, bilens årsmodell, bilmodellnummer osv. Har du en norsk bil bruker du selvsagt det nummeret bilen fikk når den var ny. Har du en importert bil anbefaler vi et alminnelig nummer (fra en vraket bil) som bilen kunne fått på rett dato i ditt distrikt.

Forsiktig med dill

Plaketter, figurer, emblemer og klistremerker kan du heller samle på en plate enn å feste dette direkte på bilen.

Søk historikk

Tidligere eiere kan leve sine siste dager. Sjekk opp jo før jo heller. Historikk og historier er verdifullt.

Kjøp diagonaldekk

Dette gjelder de bilene som normalt hadde dette. Det har litt å si for utseende på bilen. At bilen går sideveis gjennom rundkjøringer er bare sjarmerende.

Ikke bruk bilen om vinteren

Noen mener veteranbiler er til for å brukes og at bare man vedlikeholder riktig går det bra. Dessverre bryter salten ned bilen enten du vil eller ei.

Restaureringsgarasjen

Bart stål ruster ikke når luftfuktigheten senkes. Treverk holdes også stabilt ved jevn relativ luftfuktighet. Det er en fordel at delene i tre passer om et halvt år også. Kjøp en sorpsjonsavfukter og les mer på www.clima-norge.no. Les også mer på siden Lagring av bil.

Fjern etter monterte blinklys

I en periode krevde Biltilsynet at det ble montert blinklys selv om man ikke hadde hjemmel for dette. Hvis bilen er registrert første gang i Norge før 01.01.71 hadde kanskje bilen originalt retningsvisere, bare ett blinklys på hver side av bilen eller røde blinklys bak og hvite foran.

Monter originalt panseremblem

I 1961 hadde Biltilsynet en offensiv for å fjerne farlige panseremblem. Nå er det vel ingen som henger seg opp i en panserfigur på en veteranbil som stort sett brukes på veteranbiltreff.