Økonomisk kjøring

Bruk elektrisk motorvarmer

Kald motor bruker betydelig mer drivstoff, forurenser mer og soter mer. Med batterilader tilkoblet motorvarmeren vil du også spare drivstoff siden dynamoen jobber mindre. Med kupévarmer sparer du også litt siden behovet for varmetråder, varmeseter og oppskrudd defrostervifte reduseres. Bruk tidsur for å spare strøm. Ikke la anlegget vær tilkoblet mer enn tre timer, da er termisk balanse oppnådd. Bensinvarmer/dieselvarmer er ikke nødvendig. De bruker drivstoff, forurenser voldsomt, har dårlig kvalitet og slutter å virke etter et par år.

Sjekk dekktrykk

Har du 5 psi for lite luft øker forbruket med 5%. Har du 30% for lite luft øker slitasjen med 50%.

Kjøp dekk med lav rullemotstand

Dette kan redusere forbruk med inntil 3%.

Kontroller at bremser ikke henger

Når bilen står på et plant underlag skal du kunne trille bilen for hånd (i døråpningen) og kjenne at ikke noe henger. Etter en tur med lite bremsing kan du kjenne på felgene om alle er kalde.

Gir opp

Kjør på høyest mulig gir uten at motoren presses. Det betyr at selv om du har et egg mellom gasspedalen og foten bør du akselerere normalt for å få inn 5. giret. Hopp gjerne over et gir hvis det passer. Det sies at motorer trives best i det turtallet hvor motoren har maks dreiemoment. Det finnes også diagrammer som viser at forbruket er minst ved dette turtallet. Likevel har vi ikke tro på dette når det gjelder motorer flest og anbefaler at du kjører på et lavere turtall.

Bruk clutchen riktig

Det koster mange tusen å bytte en clutch. Bruker du den riktig varer den normalt bilens levetid, men bruker du den feil må du regne med at den må byttes.

  • Bruk aldri clutchen til å holde bilen i ro ved rødt lys i oppoverbakke. 
  • Ikke bruk muskler. La bilen få komme i bevegelse først nesten uten å gi gass, ikke gi gass før clutchpedalen er ute.
  • Tilpass turtallet ved giring. Gi litt gass når du girer ned slik at turtallet samstemmes. Gi først gass når clutchen er helt ute. 

Gjør du dette riktig slites koblingen ikke i det hele tatt når du girer.

Bruk håndbrekket

Mange som har automatgir bruker sjelden parkeringsbremsen. Dette fører ofte til at ting gror fast og tusenlappene renner ut ved reparasjon. Gjør det til en vane å alltid parkere med parkeringsbremsen på.

Skru av klima-anlegget

Det koster ikke ubetydelig med drivstoff.

Ikke sving når bilen står stille

Det blir en stor belastning på styringen hvis du styrer når bilen står stille. Gummi legges også igjen på asfalten. Det skal bare en ørliten bevegelse i bilen til for å unngå denne belastningen. En riktig vane her gjør at styrekulene mv. varer lengre.

Bruk kjørelys

På 80-tallet var det vanlig å montere egne kjørelyslykter, men disse finnes nesten ikke lenger. Bruker du 42 watt istedenfor 100 watt (2 stk H4-pærer) spares ca. 10 liter bensin årlig. Redusert forbruk til lys reduserer dynamoens belastning og dermed drivstoff-forbruk. Tenk på å bruke lykter/pærer til kjørelys som bruker lite strøm. Du kan bruke nærlys, tåkelys eller egne kjørelyslykter. Hvis du ikke bruker nærlys sparer du disse lyktene både når det gjelder reflektorer og plastlykteglass. Dette kan være avgjørende for om lyktene varer bilens levetid. Husk at det er ulovlig å bruke både nærlys og tåkelys.

Lukk soltak og vinduer

Dette øker luftmotstanden.

Fjern skiboks og bøyler

Dette kan øke forbruk med opptil 5%. Fjern gjerne frontbøyle og ekstralys med det samme.

Manuelt frihjul

Ca 1/3 av kjøringen ved normal blandet kjøring kan bestå i at bilen renner.  Dette forutsetter at man begynner å renne i god tid før kryss o.l. og gjør at ev. biler bak blir utålmodig. Kjører du i en svak nedoverbakke surrer gjerne motoren på 2000 o/min. mens du like gjerne kan renne i fri eller med clutchen inne. Når du slipper gassen bruker du motorbremsen. Bremsing skal man gjøre minst mulig, da svært mye energi går tapt. Selv om man har drivstoffkutt i nyere biler når motorturtallet overstiger ca. 2000 o/min. vil man spare energi på å renne når man ikke skal bremse likevel. Når motoren går på tomgang bruker den ca. 1 liter pr. time: Energien som går tapt ved motorbremsing er høyere. Vær oppmerksom på at drivstoffkutt ikke er heldig for katalysator/partikkelfilter hvis motoren bruker olje.

Utover vanlig service

Det er “skadelig” for motoren å ikke bruke QMI Drivstoff-forbedrer/Dieselforbedrer. Grunnen til dette er at det dannes avleiringer på dysene, spesielt hver gang man stopper motoren. Dårlig kvalitet på drivstoffet samt vann i drivstoffet er en årsak til dette. Eneste måten å holde dysene rene og beholde en fin dusj fra dysene er å bruke tilsetning. Hvis ikke må dysene demonteres og det er unødvendig og dyrt. Les mer om Drivstoffsystem og om innvendig motorvask under Oljeskiftintervall.

Bruk API Energy Conserving olje

Tynn olje gjør at motoren glir lettere. Imidlertid blir motorslitasjen større. Vi anbefaler generelt Royal Purple 10W40 til bensinbiler. Prioriterer du lavt forbruk kan du bruke Royal Purple 5W30. Royal Purple har lavere friksjon og sterkere oljefilm enn andre oljemerker. I henhol til diverse målinger gir det et ikke ubetydelig mindre forbruk og flere hestekrefter. 

Bruk Royal Purple girolje og differensialolje

Som over, gir det flere hester og mindre forbruk. Les mer om Royal Purple.

Behandle motor og drivverk med QMI

Dette er ikke en oljetilsetning men en metallbehandling. PTFE er det glatteste stoff man kjenner. Dette gir mindre friksjon, mindre forbruk og flere hester. Les mer om QMI.

Bytt ut hjullagerfett

Ved bruk av QMI Universalfett med PTFE kan temperatur i kulelager bli redusert med 30%.